Sigortalı çalışan biri dukkan açabilir mi?
Sigorta, şahıs şirketi kurmanın önünde bir engel değildir. Devlet memurları hariç tüm sigortalı çalışanlar, istedikleri zaman şahıs şirketi açabilir ve mevcut sigortaları, şirket açılırken başvurulan sigortanın yerini alabilir.
Anonim şirket ortağı SSK’lı olabilir mi?
Şirket ortağı veya sahibi olan kişiler kendi şirketlerinde SSK sahibi olarak atanamazlar. Ayrıca şirket sahibi veya ortağı oldukları günden itibaren Bağ-Kur’a prim ödemekle yükümlüdürler ve SSK üyelikleri sona erdirilmelidir.
Vergi levhası olan biri sigortalı işte çalışabilir mi?
Torba Yasa ile yapılan değişiklikle ve 1 Mart 2011 tarihinde yürürlüğe giren uygulamayla, bir Bağ-Kur’lunun, ortağı olmadığı bir işyerinde, vergisel açıdan kayıtlı veya ortaklık statüsünde olduğu bir Bağ-Kur ülkesinde çalışmaya başladığı andan itibaren 4/a sigortalısı (SSK) olabilmesi mümkün hale gelmiştir.
Herkes anonim şirket kurabilir mi?
Türk Ticaret Kanunu’nun 331. maddesinde; “Anonim şirketler, kanunla yasaklanmayan her türlü ekonomik amaç ve konu ile ilgili olarak kurulabilirler.” hükmü yer almaktadır.
SGK’lı çalışırken şirket kurulur mu?
Bir çalışan SGK’da şirket kurabilir mi? SGK’ya üye olmak şirket kurmanın önünde engel teşkil etmez.
Dükkanı olan sigortalı çalışabilir mi?
Yani, sadece şirket sahibi veya ortağıysanız BAĞ-KUR üyesi olabilirsiniz. Ayrıca, BAĞ-KUR’a kayıtlı bir şirketin sahibi ve ortağıysanız, daha sonra SSK sahibi olmanız mümkün değildir. Şirket sahibi veya ortakları BAĞ-KUR’dan sonra SSK’ya geçseler bile, halihazırda var olan BAĞ-KUR feshedilmediği sürece SSK üyesi olamazlar.
Anonim şirket müdürü sigortalı olmak zorunda mı?
Basi, Sh. 89 ) Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyeleri az sayıda oldukları ve serbest meslek sahibi oldukları için 1479 sayılı Kanun ve 5510 sayılı Kanun 4/1-b kapsamında zorunlu sigortalı sayılırlar.
Anonim şirket ortağı maaş alabilir mi?
Şirkette hissedar olduğu için kendisine temettü ödenebilir. Ayrıca, yönetim kurulu üyesi ve şirkette hissedar olan bir kişinin, bir hizmet sözleşmesi temelinde ve bu hizmet karşılığında ücret karşılığında şirkette yönetici müdür, yönetici yardımcısı vb. olarak çalışması da mümkündür.
Anonim şirket ortağı kıdem tazminatı alabilir mi?
TTK md. 342 uyarınca atanan müdür ile ortaklık arasındaki sözleşmenin hukuki niteliği açık değilse, aralarındaki ilişki bir hizmet sözleşmesi olarak yorumlanır. Bu durumda, görevden alınan müdür, ortaklığın ortağı olsun veya olmasın, fesih ve kıdem tazminatına hak kazanır.
Hem sigortalı hem vergi mükellefi olunur mu?
Hem sigortalı hem de vergi mükellefi olabilir miyim? Kişinin SGK üyesi olarak çalıştığı işyerinde işvereniyle yaptığı iş sözleşmesine göre iş kurmasına engel bir durum yoksa her ikisini de devam ettirebilir. Hukuki bir engel yoktur.
Şahıs şirketi açmak kaç para 2024?
Şahıs şirketi kurmanın ortalama maliyeti ₺2.300 ile ₺2.650 arasındadır. Şahıs şirketi kurmanın maliyeti şu şekildedir: Kişisel imza beyanı (noter): ₺400-450 Muhasebeci-avukat ücreti (noter): Ortalama ₺1.
Esnaf olan sigortalı çalışabilir mi?
“Kendi veya ortak işyerleri esas alınarak 4 üncü maddenin 1 inci fıkrasının a harfi anlamında sigortalı olarak beyan edilemezler.” Tanımı gereği yasaktır. Şirketin ortağı veya sahibi olan kişiler kendi şirketlerinde SSK sahibi olarak beyan edilemezler.
A.Ş. mi daha büyük Ltd. mi?
Ancak şirket kurmanın maliyeti, sermayeye ve şirket esas sözleşmesindeki amaç, konu ve harf ve kelime sayısına bağlı olarak değişebilmektedir. Anonim şirketlerde ortaklık sayısı 500 kişiyle sınırlı iken, anonim şirketlerde bu sınır 50 kişidir.
Sigortalı çalışan dükkan açabilir mi?
İş Kanunu, özel sektördeki personel için koşulları düzenler. Şirket müdürlerinin pozisyonu da aynı yasaya tabidir. Yukarıda belirtilen yasalarda, sigortalı kişilerin kendi işlerini açmalarını yasaklayan kesin bir madde yoktur.
Anonim şirket kaç TL ile kurulur 2024?
Anonim şirketin sermayesi ne kadardır? Yönetmelik, asgari sermaye miktarını 2024’ten itibaren 50.000 TL’den 250.000 TL’ye çıkardı. Kurucular tüzel veya gerçek kişi olabilirken, tahvil ve hisse senedi gibi menkul kıymetler ihraç ederek sermayelerini artırabilirler.
Özel sektörde çalışan biri ek iş yapabilir mi?
4857 sayılı İş Kanunu’na göre, haftalık en fazla çalışma süresi 45 saati geçmemek üzere, çalışanların asıl işlerinin yanı sıra ikinci bir işte çalışmasını yasaklayan bir hüküm bulunmamaktadır.
Sigortalı çalışan kişi başka yerde çalışabilir mi?
Aynı anda birden fazla işyerinde çalışıp bu işyerlerinin hepsinde sigortalı olmak için çalışanın işverenden izin almasına gerek yoktur. Ancak çalışanın işverenin bilgisi dışında başka bir işyerinde çalışması halinde işverenin çalışanın iş akdini feshetme hakkı vardır.
Esnaf başka yerde sigortalı çalışabilir mi?
Sosyal Güvenlik Kanunu’na göre, birden fazla işveren tarafından hizmet akdi/iş sözleşmesi temelinde istihdam edilen kişiler 4/a (SSK) statüsünde zorunlu sigortalı olarak kabul edilir. Bu nedenle, Sosyal Güvenlik Kanunu’na göre, bir kişinin birden fazla işyerinde çalışması yasal olarak mümkündür.
İşçi esnaf olabilir mi?
Yani işçinin iş sözleşmesinde veya toplu iş sözleşmesinde yasaklayıcı bir hüküm bulunmuyorsa ve işveren de bunu onaylamışsa; yan işte başka bir işte çalışmasında, bir şirkete ortak olmasında veya şahıs şirketi kurmasında bir sakınca yoktur.