İçeriğe geç

Türk Dil Kurumu Tdk Nasıl Yazılır

Türk Dil Kurumu kısaltması nasıl yazılır?

Kuruluş, ülke, kitap, dergi ve yönetim adlarının kısaltmaları her sözcüğün ilk harfi büyük yazılarak oluşturulur: TBMM (Büyük Türkiye Millet Meclisi), TDK (Türk Dil Kurumu), USA (Amerika Birleşik Devletleri); KB (Kutadgu Bilig); TD (Türk Dili), TK (Türk Kültürü), TDED (Türk Dili ve Edebiyatı Dergisi); B (Batı), D…

Türk Dil Kurumu TDK nasıl okunur?

TeSeKe diye telaffuz ediliyor. Ama bence TeSeKa diye telaffuz edilmeli çünkü k sesi farklı.

Türk Tarih Kurumu nasıl yazılır?

Türk Tarih Kurumu (TTK), 15 Nisan 1931 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle, Türk tarihini birincil kaynaklardan yararlanarak araştırmak amacıyla kurulmuş bir araştırma kurumudur.

Türkçede TDK nasıl yazılır?

TDK KELİMESİNİN ANLAMI: 12 Temmuz 1932’de Mustafa Kemal Atatürk tarafından Türkçe öğrenmek ve Türkçenin gelişmesi için çalışmalar yapmak amacıyla kurulan Türk Dil Kurumu’nun kısaltmasıdır. Bu kelime sıklıkla T.D.K. şeklinde yanlış yazılır. Doğru kullanımı TDK şeklinde olmalıdır.

Türk Dil Kurumunun nasıl yazılır TDK?

Kurum, kuruluş, organ, birlik, yerleşim yeri ve iş yeri adlarındaki ekler kesme işareti ile ayrılmaz: Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne, Türk Dil Kurumu’na, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na, Türk Dili ve Edebiyatı Dairesi Başkanlığı’na; Bakanlar Kurulu Danışma Kurulu’ndan Yürütme Kurulu’na; Türkiye Büyük Millet Meclisi…

Türk Dil Kurumunun kısa adı nedir?

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu büyük Atatürk’ün isteği üzerine 12 Temmuz 1932’de Türk Dili Tetkik Cemiyeti adıyla kurulan TDK, yetmiş dört yıllık bir sürede Türkçenin gelişmesi, zenginleşmesi ve arılaşması yönünde önemli çalışmalar yürütmüştür.

Türk Dil Kurumunun kısaltması nasıl okunur?

Türk Dil Kurumu (TDK), Türkçeyi öğretmek ve Türkçenin gelişmesini sağlamak amacıyla 12 Temmuz 1932’de Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan bir kurumdur.

TDK açılımı nedir?

Türk Dil Kurumu, Atatürk’ün önderliğinde 12 Temmuz 1932’de Türk Dil Araştırmaları Cemiyeti adıyla kuruldu. Cemiyetin kurucuları, hepsi milletvekili ve dönemin tanınmış edebiyatçıları olan Samih Rif’at, Ruşen Eşref, Celâl Sâhir ve Yakup Kadri’dir.

Tsk’nın mı tsk’nin mi?

ABD biçiminde yazılmış bir örneğe eklenen ek Türkçenin fonetik sistemine uygunken, SSK, TDK veya TSK kısaltmalarına eklenen eklerde bir uyum görülmemektedir. TSK’da SSK’li, TDK olması gerekirken, karşımıza çıkan yazım şekli TSK’da SSK’li, TDK’dir.

Türk Hava Kurumu nasıl yazılır TDK?

Türk Hava Kurumu, kısaca THK, Türkiye’de havacılık sanayiini kurmayı amaçlayan; askeri, sivil, sportif ve turistik havacılığın gelişmesini sağlamak amacıyla 16 Şubat 1925’te Mustafa Kemal Paşa’nın emriyle kurulan bir dernektir.

Türk Dil Kurumu Başkanı nasıl yazılır?

Kişi adlarından sonra gelen saygı ve ünvan sözcüklerine eklenen ekleri ayırmak için kullanılır: Nihat Bey’den, Ayşe Hanım’dan, Mahmut Efendi’den Enver Paşa’ya; Türk Dil Kurumu Başkanı’na vb. Kısaltmalara eklenen ekleri ayırmak için kullanılır: TBMM, TDK, UN, USA, TV vb.

TDK’de mi TDK’da mı?

“Varlık” eki, eklendiği sözcüğün yanına yazılır: deveye kulak (deve-de), yolda kalmak (on the road), ayakta durmak (standing), işte çalışmak (work-te), vb. Bu makale 10 Şubat 2019’da yayınlanmıştır.

Türk tarihi nasıl yazılır TDK?

Türk tarihi coğrafya ve kronolojiye göre yazılmalıdır. Türk tarihini zamansal kronolojide doğrusal olarak bakmaktansa coğrafyaya göre bölmek daha doğru olacaktır.

Yeşil zeytin nasıl yazılır?

Yazımı değiştirilen kelimeler arasında “unvan”, “mütevelli” ve “yeşil zeytin” gibi yaygın kullanılan kelimeler de yer alıyor. Güncellemeye göre, “unvan” kelimesi “unvan” olarak değiştirilirken, “mütevelli” yerine “mütevelli”, “yeşil zeytin” yerine de “yeşil zeytin” ifadelerinin kullanılması kabul edildi.

T.C. nasıl yazılır TDK?

Büyük harfli kısaltmalar için aralarına nokta konulmaz, ancak geleneksel T.R. (Republik Türkiye) ve T. (Turkish) kısaltmaları bu kuraldan muaftır. Bu nedenle, doğru yazım T.C.’dir. Bu kelime sıklıkla TC olarak yanlış yazılır.

Türk Dil Kurumunun kısaltması nasıl okunur?

Türk Dil Kurumu (TDK), Türkçeyi öğretmek ve Türkçenin gelişmesini sağlamak amacıyla 12 Temmuz 1932’de Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan bir kurumdur.

Türk dilinin kısaltması nasıl yazılır?

T.D.K., Atatürk tarafından 12 Temmuz 1932’de kuruldu. O zamanki adı Türk Dil Tetkik Cemiyeti’ydi. Başlıca gelir kaynağı, Atatürk’ün vasiyeti üzerine İş Bankası’ndaki hissesinden kendisine tahsis edilen kârdır.

TDK’nin mi TDK’nın mı?

Bu bilgilere göre TDK’nin doğru yazımı “TDK’s”dir. TDK’yi olduğu gibi yazmak yanlış bir kullanımdır. Bunun nedeni /k/ sesinin /ka/ olarak telaffuz edilmesidir. Türkçe’de /ka/ sesi yoktur ve /k/ sesi /ke/ olarak telaffuz edilmelidir.

Thk neyin kısaltması?

Türk Hava Kurumu, kısaca THK, Türkiye’de havacılık sanayiini kurmayı amaçlayan; askeri, sivil, sportif ve turistik havacılığın gelişmesini sağlamak amacıyla 16 Şubat 1925’te Mustafa Kemal Paşa’nın emriyle kurulan bir dernektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir