Kiracı apartmanda hangi masrafları karşılar?
Türk Borçlar Kanunu’nun 317. maddesine göre kiracı, kiralanan gayrimenkulün usulüne uygun kullanımı için gerekli temizlik ve bakım masraflarını karşılamakla yükümlüdür. Burada kullanım masrafları denildiğinde şu anlaşılmaktadır: Elektrik, su, doğalgaz veya temizlik ücreti gibi masraflar. Dikkat ederseniz bunlar kiracının kullanımına bağlı masraflardır.
Apartman giderleri kiracıya mı ev sahibine mi?
Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK) ise, harcamanın türüne göre ortak harcamanın mal sahibi tarafından mı yoksa kiracı tarafından mı yapıldığına dair bir değerlendirme yapmamıştır. KMK’ya göre, tüm masraflardan sorumlu olan asıl kişi daire sahibidir.
Kiracı apartman demirbaş giderlerini öder mi?
Taraflar arasında sözleşme yoksa; Daire sahipleri, mülkteki paylarına orantılı olarak döşeme masraflarından sorumluyken, ev sahipleri bunları ödemekten sorumludur. Kiracılar dairenin günlük masraflarını ödemekten sorumludur. Kiracılar döşeme için ödeme yaparsa, ödedikleri miktar kiradan düşülür.
Kiracı hangi masrafları isteyebilir?
Kiracı, kiralanan mülk için yapılan lüks harcamaları talep edemez. Ancak, mülk sahibi tarafından ödenebilecek lüks harcamaları talep edebilir. Taraflar, kira sözleşmesine kiracı tarafından yapılan yararlı ve zorunlu harcamaların talep edilemeyeceğini belirten bir hüküm koyabilirler.
Apartman yapılan masraflarını kim öder?
Kiracı, daire aidatı gibi binanın bakım ve temizlik masraflarını karşılamakla yükümlüdür. Kira sözleşmesinde aksi belirtilmediği sürece kiracı, su ve elektrik gibi faturaları ödemek zorundadır. Bu masraflar kira bedelinden düşülemez.
Asansör tamirini kiracı mı öder ev sahibi mi?
Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20/c maddesine göre, zemin kattakiler dahil olmak üzere tüm sakinler asansör giderlerine katkıda bulunmak zorundadır. Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20/c maddesi, dairenin genel giderlerinin dağıtımını düzenler.
Duşakabin kiracı mı öder ev sahibi mi?
Ev sahibi, evdeki tesisat ve donanımların genel bakımından ve büyük onarımlarından sorumludur. Başka bir deyişle, büyük onarımlar kombi veya duş kabini gibi taşınmaz eşyalarda yapılır. Kiracı, arızayı fark eder etmez ev sahibine haber vermelidir.
Ev sahibi kiracıdan boya parası isteyebilir mi?
Bu gibi durumlarda kanun açık olup, kiracının kiralanan taşınmazın normal yıpranmasından sorumlu tutulamayacağını hükme bağlamış olduğundan, ev sahipleri bu sözleşme maddesine dayanarak kiracıdan evi boyamasını isteyemezler, çünkü yasal düzenlemeyle sözleşme maddesi geçersiz hale gelmektedir.
Kiracı hangi aidatları öder?
Kiracı, ev sahibiyle birlikte kiracı olarak binada yaşadığı sürece katkı paylarını ödemekten müştereken ve müteselsilen sorumludur. Ev sahibinin tahsil edemediği herhangi bir borç kiracıdan talep edilecektir. Bu sorumluluk kira sözleşmesine değil, Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 22. maddesine dayanmaktadır.
İnşaat temizliğini kiracı mı öder ev sahibi mi?
Borçlar Kanunu’na göre kiracı, kiralanan taşınmazın temizlik ve bakım masraflarını üstlenir. Teknik servis muayenesinde tespit edilen arızaya göre masraflar kiracı veya ev sahibi tarafından karşılanır.
Kombi bozulursa kiracı mı öder ev sahibi mi?
Bu durumda, kombi ev sahibi tarafından onarılmalıdır. Kullanım ömürlerinin sonuna gelmiş, onarılamayan veya çalıştırılması tehlikeli olan kombiler değiştirilmelidir. Yeni bir kombi takmak ve kombiyi değiştirmek için ortaya çıkan masrafları karşılamak ev sahibinin sorumluluğundadır.
Apartman genel giderleri nelerdir?
Apartmanın genel giderleri nelerdir? Apartmanın ortak giderleri; kapıcı, ateşçi, güvenlik görevlisi, yönetici ve bahçıvanın ücretleri, ana gayrimenkulün sigorta primleri, tüm ortak alanların koruma, bakım, onarım ve güçlendirme giderleri ve ortak tesislerin işletme giderleridir.
Apartmanda hidrofor arızasını kim öder?
Türk Borçlar Kanunu’nun 258/2 maddesine göre, kiralananın normal kullanılabilmesi için gerekli olan onarım ve iyileştirme giderleri kiracı ve onarımı yapana aittir.
Kiracı evde nelerden sorumlu?
Kiracının kiralanan mülke verilen zarardan doğan sorumluluğu, kira sözleşmesine ve hasarın türüne göre değişebilir. Kiracı, prensip olarak kiralanan mülkü aldığı haliyle ev sahibine iade etmekle yükümlüdür. Ancak kiracı, yalnızca kötüye kullanımdan kaynaklanan kayıplardan ve hasarlardan sorumludur.
Apartman tadilatını kim öder?
Kat malikleri, aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça, ortak alanların bakım, güçlendirme ve onarım giderlerine veya yönetici maaşı gibi diğer giderlere, gayrimenkuldeki payları oranında katılmakla yükümlüdürler.
Kiracı apartman aidatı neleri kapsar?
Ücretler, dairenin veya mülkün ortak maliyetlerini karşılamak için tüm daire sahipleri veya kiracılar arasında eşit olarak paylaşılan maliyetlerdir. Bu masraflar genellikle temizlik, güvenlik, asansör bakımı, bakım ve yönetim maliyetlerini içerir.
Apartman ortak giderleri nelerdir?
Genel giderler, bir topluluk, mülk veya daire gibi ortak alanların bakımını, onarımını ve işletimini finanse etmek için ödenen para miktarlarıdır. Bu maliyetler, yerinde güvenlik, temizlik, asansör, elektrik, su, doğal gaz vb. içerir. Gibi hizmetler burada bulunabilir.
Duşakabin kiracı mı öder ev sahibi mi?
Ev sahibi, evdeki tesisat ve donanımların genel bakımından ve büyük onarımlarından sorumludur. Başka bir deyişle, büyük onarımlar kombi veya duş kabini gibi taşınmaz eşyalarda yapılır. Kiracı, arızayı fark eder etmez ev sahibine haber vermelidir.
Apartmanda hidrofor arızasını kim öder?
Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre, mülk sahibi binanın bakım ve onarım masraflarını üstlenir. Asansör binanın ayrılmaz bir parçasıdır ve kira sözleşmesinde aksi belirtilmediği sürece kiracı bu masraflardan sorumlu değildir.